En pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen den 26.juli om kontaminerede økologiske tortilla chips er blevet opdateret. Santa Maria og Coop tilbagekalder flere varianter på grund af for højt indhold af stofferne atropin og scopolamin. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at voksne maksimalt kan indtage en portion på ca. 22 gram chips og børn 8 gram chips, når den højeste koncentration af atropin og scoplamin er taget i betragtning.
Atropin og Scopolamin findes naturligt i bl.a. Galnebær, Pigæble og Bulmeurt og andre planter i Natskygge-familien (Solanaceae) – og er ofte kendetegnet ved, at den stimulerende effekt ligger tæt på den giftige for både dyr og mennesker (se eks: Scopolamin transportsyge plaster) … Man kan abonnere på Fødevarestyrelsens faglige nyheder, tilbagekaldte fødevarer og pressemeddelelser her (de har vist haft travlt de sidste par dage):
- Fund af gæring i Irmas økologiske boller i karry
- Kontaminerede økologiske Tortilla Chips fra Coop
- Kontaminerede økologiske Tortilla Chips fra Santa Maria
- Fersk hakket kyllingekød med fejl i sidste anvendelsesdato
- Skimmel i økologiske æg
Bonus: Black Henbane – the Witches’ Favourite // wiki // sandhedsserum //
Update 29.juli: Norganic trækker flere chips fra det norske marked …