Univers – Aarhus Festuge

Os der stadig savner Univers: Scenen på Bispetorv “Univers”, kom til i festugen 1996 og lukkede i 2006. Der kunne være ca. 2000 pers ved de store koncerter.

univers_2000 // Foto fra 2000: Axel Schütt

I maj 2007 kunne man læse, at det var slut med Univers i Århus festuge:

16. maj 2007:
Den hvide teltdug på Bispetorv, kaldet Univers, skal ikke længere spændes op til musik og dans, men erstattes af en ’Folkets Plads’. Århus Festuge har i år valgt at spare de 1,2 millioner kroner, det koster at stille Univers op, afslørede Festugens direktør, Jens Folmer Jepsen, mandag. “Univers er en fantastisk konstruktion, som vi forhåbentlig ikke har set for sidste gang i Århus. Men set i lyset af årets tema og ønsket om at udvide Festugens rum, så er Univers ikke lige det, vi har brug for, siger Jens Folmer Jepsen. Bevægelse og farven rød bliver i stedet de gennemgående temaer, når Århus Festuge 2007 holdes til efteråret. Blandt de nye tiltag er en rød rute gennem byen og verdens længste sofa, der selvfølgelig også er rød. “Den Røde Rute er et forsøg på at gøre Festugen større. Tidligere har Festugen klumpet sig sammen omkring Store Torv og Univers, så i år vil vi prøve noget andet,” siger Jens Folmer Jepsen. Århus Festuge er blevet kritiseret af Kunstrådet for at mangle “dybde og kant”, og rådet savner en rød tråd gennem de seneste års festugearrangementer.

ritzau – Information

….

I år 2000 kunne man læse følgende i jp aarhus:

24.05.2000
Slut med gratis koncerter i Univers
Århus Festuge har taget de lokale spillesteders kritik til sig og kræver i år 50 kroner i entré på festugens midtbyscene. Samtidig afløser kendte danske popmusikere de senere års mere etniske og folkloristiske indslag.

Byens rytmiske spillesteder får nu oprejsning efter en unfair konkurrence fra Århus Festuge. I flere år har festugen lavet gratis koncerter i Univers med navne, som spillestederne programsætter i ugerne omkring festugen til en entrépris på mellem 100 og 150 kroner.

»Det har været en ublu konkurrence,« indrømmer generalsekretær Lars Seeberg.

I år skal publikum finde 50 kroner frem fra pungen for at få adgang til en koncert i Univers på Bispetorv. Festugen har også været lydhør overfor kritikken af, at der blev spillet rigeligt med polsk folkemusik i Univers sidste år.

Lever op til løfte
Umiddelbart efter festugen udtalte Lars Seeberg til JPÅrhus, at man i 2000 ville koncentrere sig om at lave noget mere genkendeligt og vestligt i rockprogrammet. Og det løfte lever han op til med en lang række aktuelle og populære danske pop- og rocknavne. Blandt andre er den århusianske Grammy-vinder Marie Frank, Souvenirs, Loveshop, Under Byen, Tobias Trier, Dicte, Superheroes og Juice programsat i Univers. »Det er en lettelse at lave et program til Univers, når temaet ikke binder os til tunge lettiske munkebands,« siger Lars Seeberg.

Generalsekretæren understreger, at det kun er til aftenkoncerterne, at der kræves entré. Derved håber Århus Festuge, at man samtidig kan dæmme op for kritikken af, at området gennemstrømmes af alt for mange skubbende mennesker, når der er koncert. Der er stadig fri adgang under de hvide sejl på Bispetorv i dagtimerne, hvor aktiviteterne specielt henvender sig til børn og unge. lisette.greve@jp.dk

….

Kilder:  Tilbageblik på 53 gange festuge // wiki/Aarhus_Festuge

Univers flyttede til den nye Krydstogtterminal i 2012

Univers flyttede til den nye Krydstogtterminal i 2012

Og til jer som skulle have glemt det: Nina Hagen spillede på Univers i Århus Festuge, lørdag den 04. sep. 1999 kl. 22.00

**) Building: Univers Multimedia Theater
Location: Aarhus, Denmark
Completion: 1997
Architect: Asymptote
Structural Engineer: Ingenieurburo Teschner, Hamburg
AE Interest: White, sharp, and minimalist design display contemporary urbanism. Supports extend from small pins and expand into large, triangular walls and concavities.

Nephew på Univers – 2004 // Tina Dichow – 2006 // Anne Linnet – 2006