Kampanje

Vi fra liste PAT SM har – i tæt samarbejde med fæng sjui damen – besluttet at søsætte en ny kampagne:

Dansk Sproghævn:

Bevægelsen fOr Bevarelse af Skønne Ord: BOBSO.

Kampagnens formål er at fremme, udbrede medsamt genoplive skønne danske ord. Desuden ønskes det at udrede misforståelser og forebygge uddød.

For eksempel: Fæng sjui damen har oplevet mange, der tror at ordet bjørnetjeneste betyder en skide stor tjeneste. Intet kan være mere forkert, omend det i visse anløbne kredse accepteres som værende korrekt. En bjørnetjeneste er naturligvis en i god mening begået gerning, der viser sig at være til større skade end gavn. Sågar eventuelt i det lange løb (kampagneredaktionen diskuterer i øvrigt, om dette begreb henfører til noget jagtmilitaristisk).

Fæng shui damen og Dorte k

 

5 Replies to “Kampanje”

  1. Fantastisk initiativ! Jeg vil straks gennemsøge husstandens røde fremmedordbog, anno 1966.
    Personligt nærer jeg stor kærlighed til “at forfordele”. Udtrykket er ligesom “bjørnetjeneste” under angreb. Bliver man forfordelt, har man vel at bemærke fået for lidt og ikke for meget ved fordelingen. Evt. kan man, for forståelsens skyld, omskrive det lidt og blot sige at “der er sket en forfordeling”. Der er jo som regel ikke nogen tvivl om, hvem som er blevet snydt!

  2. Og må jeg i den forbindelse opfordre til at vi får modereret vores sprogbrug! Hvorfor hente edder og forbandelser ind fra fremmede sprog, når vi har så mange dejlige kraftudtryk på dansk? Jeg nævner i flæng: “Slubbert”, “Pokkers”, “Sæk”, “Harpe”, “Saftsuseme”…

  3. og for at fortsætte snakken om de dejlige danske kraftudtryk så er halunk og krampe jo ikke at foragte…
    en krampe kan jo så i et og samme åndedrag være en skrap kælling, en metaldims man bruger til at fæstne ting til andre ting med, eller en muskelsammentrækning – der ofte viser sig med alderen ( erfaret! )
    Man kan således være en krampe, mangle en krampe eller have en krampe!
    BOBSO – fordi det er vigtigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.